»Exploration News
»Exotic Tribes
»Amazing Places
»Mysteries
»WildLife & Safari
»Extreme Sports
»Society & Lifestyle
»Expeditions
»Explorers

»Norway
»Finland
»Peru
»Liverpool
»Moss
»Party Life
»Beach Life
»Advice & Trends
»Travel Quotes
»Travel Books
»Books & Films
»Music & Dance
»Useful links
»Video Clips

»Consultant Services
»Partner Programme
»Consultant Partners
»Travel Links Partners
»Jobs & Training
»Presentations & Multimedia
»Submission articles
»Win Prize
»Press Room
»Investors

»Contact us

»Norske artikler
»Ordtak reiser
»Norske reiseguider

»Site map


Search:
»

The Global Travel Guide For Genuine Adventurers!

»Explorers Club
»Travel Companion
»Search
»Photo Gallery
»Advertising
Norske artikler
Reiseskildringer og nyheter på norsk fra verden rundt. Uvanlige ekspedisjoner og forunderlige oppdagelser gjør verden til et spennende sted å leve.

Utradisjonell julemusikk som løfter stemningen

2014-12-10
Santa,santas,moss,Norway,christmas,celebration

For tiden spilles julemusikk av varierende innhold, form og kvalitet, noe høytidlig og noe mer uformelt. Noe sanger får meg i festhumør og andre ikke. Noen artister synger julen inn og andre synger den direkte ut. For meg må julen være kraftig rocket opp for å komme i skikkelig førjulsstemning. Da er ingen ting bedre enn Stiff Little Fingers, Sex Pistols, Bad Religion, Backstreet Girls og Pogues.

Lei av julemusikk allerede? Det samme gamle om igjen? Hører jeg Hanne Krogh, Kurt Nilsen, Sissel Kirkebjø, Rune Larsen, Tor Endresen eller Sigvart Dagsland på en fest, går jeg hjem og legger meg. Sagt på en annen måte: jeg blir ikke direkte glad av å høre Sissel Kirkebø synge "Glade jul". Hører jeg Bing Crosby synge gode gamle White Christmas, blir jeg melankolsk, trøtt og sovner.

Irske toner varmer godt i julen. Dersom jeg til nød skal høre på litt tradisjonell julemusikk så må det bli Oíche Chiúin (på gælisk, som betyr Silent Night: "Stille natt") med Enya, og de vakre sangene fra albumet The Bells of Dublin av Chieftains. Der har den folkekjære gruppen med seg flere velkjente gjesteartister. Spektret i musikken spenner over salmer, folkemusikk og litt popaktie versjoner.

Etter min smak er de seks vakreste popaktie versjoner av julesanger Happy Xmas (War is Over) med John Lennon, A Winter`s Tale med David Cassidy, Do They Know It's Christmas? med Band Aid (1984-versjonen), 2000 Miles med The Pretenders, Rockin' Around The Christmas Tree med Kim Wild og Mel Smith, og Fairytale of New York med the Pogues (Shane McGowan & Co) og Kirsty MacColl. Sistnevnte er en skikkelig juleklassiker som jeg aldri blir lei.

Etterhvert skrur jeg opp tempoet med litt norsk boggie-rock. Her rives rockefoten opp med rota. Juleplata Christmas Crusher fra det norske bandet Backstreet Girls, får meg til å sprette opp fra godstolen og rocke rundt i stua. Spesielt sangen Merry Jingle svinger sinnsykt bra.

Det kan være kjedelig å synge de samme julesangene rundt juletreet hvert bidige år. Derfor har synes jeg det er greit at noen musikere "pyntet litt" på dem, eller rocker dem opp. Det gjør det lettere for både yngre og eldre generasjoner å bære juletradisjonen videre, og ikke minst: komme litt mer i farta!

Hvis jeg virkelig skal komme i feststemning så er punk tingen. Da setter jeg på Stiff Little Fingers` liveversjon av White Christmas. Bad Religion har også en tøff versjon av denne sangen på sin juleplate «Christmas Songs». Her det er flere sanger som gjør julen litt mindre høytidelig, men desto gladere, og jeg får lyst til å synge med. Hører jeg i tillegg den råe versjonen av Jingle Bells med The Sex Pistols så knytter jeg kanskje slipset rundt hodet! Og kanskje tar jeg et par runder rundt juletreet også, og roper ut: Oj du glade jul og deilig er jorden! Først da går det opp for meg at vi virkelig er på vei mot ei spesiell høgtid. God jul!

Stein Morten Lund, 10. desember 2014

 


Share |


Meeting the Mudmen
in Papua New Guinea

See the video HERE


Global travel guide and agent - news, articles and photos from untouched and exciting destinations around the world!
© 2000-2017 Travel Explorations - All rights reserved.
Powered by CustomPublish